Listen to hardcoreradio.nl...Flash playerWindows MediaWinamp / iTunes

Shops


Entertainment


Hardcore radio


Communication


Info


RIGE Shop


Megarave Megasafe - een korte impressie.

Wed September 9th, 2009

Een weg vol obstakels om een kleinschalig evenement in Hoogvliet neer te zetten met alle gevolgen van dien. Hier in het kort een overzicht van de laatste 3 weken richting 5 september.

Zaterdag 22 augustus stond het in alle kranten: “FESTIVAL SUNSET GROOVES TE HOEK VAN HOLLAND – POLITIE SCHIET OP HOOLIGANS – 1 DODE EN MEERDERE GEWONDEN – PANIEK OP HET STRAND”

Maandag 24 augustus
Via de organisatie van Bliss (het evenement op zondag 6 september op festival terrein De Heerlijkheid) heeft Rige te horen gekregen dat de politie heel veel problemen voorziet met het door laten gaan van Megarave en Bliss in het weekend van 5 & 6 september in verband met de gebeurtenissen bij Hoek van Holland. Door alle commotie rondom de gebeurtenissen van Hoek van Holland staan alle betrokken en niet betrokken officiële instanties op hun achterste benen en stort de kaartverkoop van Megarave volledig in. De eerste geruchten duiken op; ‘Gaat Megarave wel door?’, ‘Hooligans zullen ook gaan rellen op Megarave!’, men gaat ervan uit dat Megarave niet doorgaat…..

Na het weekend deelt de politie Hoogvliet mee dat Rige er rekening mee moet houden dat Megarave misschien niet door mag gaan. Er vinden onderzoeken plaats en er is een politiek schaakspel aan de gang. Inmiddels gaan de geruchten op internet helemaal los. Megarave zou net zo uit de hand gaan lopen als Hoek van Holland. ‘De hooligans’ zouden wraak gaan nemen op de politie. Door deze geruchten kan de burgemeester onze vergunning zonder pardon terug trekken.

De hoofd beveiliging voor het Megarave heeft bij de politie Hoogvliet aan een commissie van diverse politiediensten zijn plan uitgelegd (meer security op Megarave) en dit plan wordt positief opgepikt en hij gaat uit van een positief advies.

De regie voor de vergunning voor Megarave is zo goed als overgenomen door de ‘stad’. De burgemeester van Rotterdam heeft nu de touwtjes in handen als het gaat over de vergunning van Megarave; laat hij het doorgaan of niet? Deelgemeente Hoogvliet mag niets meer doen zonder toestemming van de burgemeester van Rotterdam. Vanuit de gemeente Rotterdam krijgt Rige de vraag of ze het feest nog wel willen organiseren… Rige geeft te kennen dat zij zich niet willen laten wegjagen. Via de contacten welke Rige heeft bij de politie horen zij dat de druk enorm wordt opgevoerd bij de politie en dat niets zeker is. Burgemeester Aboutaleb staat onder druk, hij moet zich verantwoorden tegen over de Tweede Kamer, de politie is zenuwachtig en de politiek ruikt bloed.

De geruchtenstroom over hooligans die gaan rellen op Megarave wordt steeds gekker, als iedereen alle geruchten mogen geloven zou het een soort veldslag a la Braveheart worden op Megarave. Gemeente, gemeentelijk diensten zoals GGD, Bouw & woningtoezicht, verkeersmariniers, etc., diverse afdelingen van de politie, brandweer en vele anderen instanties maken zich ernstig zorgen. Op kantoor staat de telefoon roodgloeiend van ongeruste klanten die bang zijn dat het helemaal los zal gaan. Er is sprake van massahysterie.

Opnieuw overleg met de Burgemeester, korpschef en officier van Justitie, politie vraagt opnieuw aan Rige of ze het evenement niet liever gewoon willen stoppen (3 dagen voor het evenement), maar hoe vaker men dit roept hoe zekerder Rige wordt om het evenement door te laten gaan.

Politie wil nog extra info over de pendelbussen en wil weten of de vervoerder weet dat hij ‘hooligans’ moet vervoeren. De vervoerder laat Rige weten dat hij liever over ‘feestgangers’ praat en dat hij alles liever dan losgeslagen studenten vervoerd. Bovendien gaat er altijd security mee tijdens de ritten van de pendelbussen.

De opbouw kan eindelijk beginnen, twee dagen later dan gepland. Tijdens de opbouw lopen diensten als de brandweer, politie en gemeente vaak over het terrein voor extra controle. Deze extra controles kosten enorm veel tijd. De politie plaatst overal camera’s en lijken op het ergste voorbereid. Nog steeds draait de geruchten machine op volle toeren en zegt op vrijdag ochtend de Food catering af, omdat zij geen personeel durven te sturen naar een ‘HOOLIGAN’ evenement en ook zijn ze bang voor vernielingen aan hun materialen. Ook bezoekers bellen om hun kaartje in te leveren omdat ze bang zijn dat het helemaal uit de hand gaat lopen. Rige laat weten dat dit niet zal gebeuren en dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken, organisatorisch is de orde en veiligheid en mega prioriteit geworden, het wordt “MEGASAFE”.

Op vrijdag 4 september komt de gemeente wederom met extra regels en bijna onmogelijke eisen voor Megarave; Er worden onder andere 2 veldhospitaals geeist welke door 9 man bemand zijn. Er is extra medische apparatuur nodig is en dat er moet nog net niet een operatiekamer worden ingericht.

In de namiddag krijgt Rige bovenop alle extra restricties de mededeling dat het evenement maar tot 20:30 mag duren. De burgermeester geeft geen toestemming om het feest eerder te laten beginnen. Rige probeert in het korte tijdsbestek nog iedereen in te lichten dat het evenement 2,5 uur korter is en past de timetables aan zodat alle artiesten nog wel kunnen draaien. Met man en macht wordt er tot 01.00 uur ’s nachts op kantoor gewerkt om zich aan de vergunningseisen te kunnen houden.

Zaterdag 5 september, de dag van Megarave. De politie is al vanaf 07:00 druk aan het rond rijden rond het terrein. De voorbereidingen zijn in volle gang om om 12:00 uur de deuren te openen.
Er is op het laatste moment nog een bakwagen en eten geregeld zodat er toch te eten is voor de bezoekers. De brandweer komt om 09.45 een controle doen en de goede man is binnen een half uur weg. Ook de politie stuurt meerdere mensen het terrein op en er wordt druk gecommuniceerd over twee auto’s die op de calamiteiten route staan. Die moeten weg en probleem opgelost. Om 10:15 wordt de entree opgebouwd, maar tot de verbazing van Rige komen er twee grote bluswagens van de brandweer het terrein op gereden voor een extra ‘schouw’ en ze beginnen met 8 man de (extra) inspectie. Na ruim 1,5 uur staan ze nog op het terrein en kan de entree dus niet afgemaakt worden. Een half uur voor openen is de brandweer klaar met haar inspectie en vertrekken zij van het terrein. Eindelijk kan de opbouwploeg van Rige beginnen met de entree, welke hierdoor flink uitliep Ivm het slechte weer in de dagen voor het evenement zou de vele decoratie die Rige custommade voor dit evenement heeft laten maken zaterdagochtend opgebouwd worden. Door enorme oponhoud van de brandweer kon de decoratie niet afgemaakt worden.

Rige wilde in ieder geval de VIP brug open gooien maar kreeg geen groen licht van de politie. Uiteindelijk mocht Rige om 12:30 de deuren openen. De VIPers krijgen als compensatie een 2CD of petje ter waarde van 20 euro boven op hunVip t-shirt. Tijdens het evenement zijn de bezoekers zwaar relaxed en hebben velen begrip voor de situatie. Het hele evenement heeft de politie constant contact met Rige en krijgen zij meerdere malen de boodschap: ‘Hou rekening dat het elk moment afgelopen kan zijn.’ Zij kunnen wanneer nodig meteen de stekker eruit trekken.

Rige irriteert zich aan de enorme overmacht aan politie die het evenemententerrein aan het omsingelen zijn. Hoe later het wordt des te meer politie er op het terrein gaat staan, dit tegen alle afspraken in. Dit wordt gemeld bij het contactpersoon, maar is niets aan te doen. Het is de wens van Aboutaleb dat de politie met heel veel machtsvertoon aanwezig is. Het schaamrood staat op kaken van de organisatie als de ME en politie te paard dreigend vanaf de weg heen en weer paraderen.

Rond 16.30 uur merkt Rige dat de drank superhard ging, de reserve vaten werden aangebroken en de Transporter werd naar de groothandel gestuurd om vaten bij te halen, geheel volgens plan. In de tussentijd is er op het veld iets aan het borrelen. 4 bezoekers waren de security constant aan het uitdagen en het hoofd security besliste dat deze mannen ‘preventief’ verwijderd moeten worden van het terrein. Volgens afspraak met de politie wordt de politie ingelicht en de heren worden, niet zonder slag of stoot, verwijderd. De politie heeft geassisteerd en binnen 5 minuten was alles weer rustig. Het is inmiddels 18.30. De politie had een gedeelte van de wijk afgesloten waardoor niemand bij het terrein kon komen. De toegang werd onder andere geweigerd aan DJ Buzz Fuzz en onze drankleverancier. Door dit opstakel kwamen de vaten bier te laat aan, eenmaal aangekomen werd alles met spoed voorzien. Er was een moment waarop alleen nog maar bier te verkrijgen in de Earlyrave area.

Hoewel er geen enkele aanleiding was moest om 19.45 alle barren met spoed dicht op last van de politie. Rond 20.00 uur was dit dan ook gedaan en sloot Rotterdam Terror Corps af. Het feest zat er op, Ruffian RTSier, Distortion en MC Da Watcher spraken het publiek toe met een dankwoord en iedereen ging relaxed op weg..

Naschrift
Als wij als organisatie ons gewoon bezig konden houden met organiseren van het feest in plaats van 3 weken lang vergaderen, stressen en te leven in onzekerheid dan hadden wij een compleet ander feest neer kunnen zetten. Er was geen tijd om de puntjes op de i te zetten door alle tijdrovende gemeentelijke toestanden. Maar we lieten de moed niet zakke en met dank aan het enorme begrip wat door de bezoekers is opgebracht kon het in ieder geval doorgaan.

[ More news ]

Hardtunes MP3


Latest Movies

Copyright © 2024 - Rige Entertainment BV
Hosting & development by: Caveo Internet BV